debug
  • Eventos
  • Artículo
  • Innovación
junio 26, 2023

Catalunya es mou cap a una Economia circular

Durant el 1r Congrés de Catalunya Circular s’han presentat els projectes que impulsen un model de producció i consum més sostenible

1_intro_horitzontal
Representants dels departaments de consultoria i innovació de Prewaste van anar el passat 21 de juny al 1r Congrés de Catalunya Circular, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Es tracta d’una trobada dirigida a empreses, institucions, empresaris i el país en conjunt. L’objectiu del congrés és donar visibilitat a les iniciatives en Economia circular i explicar els avantatges competitius que genera aquest model.

Es van programar diverses taules, cada una donava visibilitat als diferents actors i les diferents estratègies potencials d’actuació per a la transició cap a una Catalunya més sostenible i circular.

Taula 1. Economia Circular i recursos d’entitats públiques i privades

El congrés va començar amb les iniciatives centrades en l’Economia circular i els recursos d’entitats públiques i privades. Hi van participar Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, i l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, entitat clau per al foment de la reutilització i la preparació pel reciclatge.

També hi va ser el Clúster de Residus, d’on som membres fundadors, de la mà d’Elisabet Alier, presidenta del Clúster. Els assistents van poder conèixer els avantatges de l’adhesió a aquest clúster, com la possibilitat de millorar la competitivitat dels membres que en formen part, col·laborant en projectes innovadors i transformant junts el sector dels residus.

Taula 2. Casos d’èxit

En la segona taula es van presentar els casos d’èxit d’organitzacions a partir de la introducció de criteris circulars i sostenibles. L’empresa Indresmat va exposar com ha redefinit estratègies en el sector de la construcció, sent pioners en l’ús de poliuretà d’origen vegetal per l’aïllament de finestres i la substitució d’espumes. Els seus productes tenen una visió completa del seu cicle de vida, assegurant la circularitat dels materials en tenir en compte la seva reciclabilitat.

Qui també va presentar les seves iniciatives van ser COLEO, un grup d’empreses de reciclatge tèxtil que abasten tota la cadena de valor i Cafès Novell, pioners en introduir les càpsules de cafè compostables al mercat espanyol.
Finalment, Provital, empresa que participa en el circuit de recollida mancomunada de residus Prewaste, va presentar les seves estratègies d’upcycling per a la creació de cosmètica sostenible i a partir de residus. En aquest cas van parlar de Pomerage, una simbiosi d’agrocosmètica amb MOOMA, on a partir del residu de poma derivat de la fabricació de sidra, han estat capaços de desenvolupar un cosmètic que endarrereix l’envelliment de la pell.

Taula 3. Ocupació circular a Catalunya

La tercera taula va estar centrada en com impulsar llocs de treball focalitzats en transformar l’Economia circular a Catalunya i quins són els agents clau per fer-ho. De la mà d’institucions com la UPC, la UAB, el Tecnocampus Mataró i la UVic, es van presentar diferents projectes al voltant de la introducció de l’Economia circular com a factor clau a incloure en el currículum de les diferents ofertes educatives, així com la importància d’impulsar noves oportunitats d’emprenedoria i col·laboració amb empreses. També es va tractar la necessitat d’impulsar ciutats sostenibles i intel·ligents, amb l’objectiu de generar coneixement compartit entre els diferents actors de l’ecosistema.

Per acabar, va intervenir Pablo Sánchez, professor de l’Institut Provençana, el primer centre educatiu en incorporar una assignatura sobre construcció sostenible i Economia circular. Va remarcar la importància d’incorporar criteris circulars dins el temari de la formació professional, com a eix fonamental per incorporar aquests criteris en els professionals del futur.

Des del departament de formació de Prewaste també apostem per formar a l’alumnat en Economia circular i sostenibilitat, amb l’objectiu de dotar la societat del futur amb les eines necessàries per combatre l’emergència climàtica actual i construir un món més just i sostenible.

Taula 4. Nous models per a una transició a l’Economia circular

A la quarta taula van presentar-se nous models i solucions per a una transició a l’Economia circular, on vam escoltar l’experiència i els projectes de quatre empreses de diferents sectors. PortAventura World va explicar la seva estratègia mediambiental, que se centra principalment en la gestió de residus. D’entre els seus projectes, cal remarcar el referent a la circularització dels residus orgànics, que es transformen en compost per aplicar a les zones verdes dins el seu recinte i compten amb la participació d’entitats socials.

PICVISA va presentar les seves solucions tecnològiques en l’àmbit del reciclatge dels residus a través de la implementació de sistemes d’intel·ligència artificial que faciliten els processos de classificació per color, forma i composició. Per altra banda, Enplater Group, una empresa dedicada a l’embalatge i l’elaboració d’envasos de Torroella de Montgrí, han desenvolupat estratègies per reduir el seu impacte mediambiental, com l’ús de materials compostables i biobasats perquè es puguin reciclar els seus envasos.

Finalment, l’empresa familiar Sebastià, dedicada al sector de la fusta, adopta mesures que permeten circularitzar tots els residus que generen arran de l’elaboració dels seus productes. Grup Sebastià veu la utilització de la fusta local com a material de construcció com una oportunitat per netejar els boscos catalans i salvar-los de grans incendis forestals. A més, és un material reutilitzable i reciclable que no contribueix al canvi climàtic.

Últimas novedades

Buenas noticias
para compartir

Hemos diseñado esta web siguiendo los criterios de diseño web sostenible para reducir las emisiones de CO2 en cada visita.